2015-06-20

Томатна паста

5688
4

Ви любите готувати ?? До Вас збігаються сусіди і родичі що б покуштувати ваш кулінарний шедевр? Що б ви не готували, ви не уявляєте піци, борщу, солянки без томатів. Що робити? - Адже томати, рослина сезонна. Завжди є томатна паста. Консервування трудомісткий процес. Вам точно не сподобається займатися ним. Ми все зробили за вас. Щоб зберегти ваші страви колишніми, за смаком і якістю. Використовуючи томатну пасту, Ви будете годувати домочадців улюбленими борщами цілий рік.

Залишилося зрозуміти, що вам підійде. Перш, потрібно з'ясувати якою має бути справжня томатна паста. В Італії, наприклад, до цього дня залишилися виробники, які виготовляють її за старими технологіями. На дерев'яні дошки викладаються нарізані помідори і відправляються під сонце, де засихають. У міру висохлі шматочки збирають і подрібнюють. Після чого пакують в банки без додавання консервантів з метою підвищення «живучості» продукту. Такий продукт є концентратом.

Але зважаючи свої особливостей зберігається недовго, і коштувати буде дорого. Найголовніше, сировина. Всі знають, українські помідори найсмачніші. Європейці часто розхвалюють їх за смак, ідеальні колір, форму. У нашій країні виробляється 2 види томатної пасти: вищого сорту, першого сорту.

 

При покупці, потрібно гарненько розглянути продукцію. Ідеально підійде скляна тара, екологічно бездоганна і ви відразу побачите продукт. Зверніть увагу на колір. Він повнен бути не багряним або яскравим (яскравий майже «отруйний червоний»). А червоним - показник якості, стиглості томатів. Для пасти червоний (червоний з коричневим відтінком) колір - ознака використання у виготовленні стиглого і якісної сировини. Консистенція - важливий фактор. Паста не повинна стікати по стінках занадто швидко. Це вказує на малу концентрацію томатів. Швидше за все, такий вміст можна назвати томатним продуктом. Не повинна залишатися нерухомою - у такому випадку виробник використовував загусники.

 

Згідно із законодавством України томатною пастою може називатися продукт, з концентрацією томатів від 25% до 40% сухих речовин. Якщо з цим все гаразд, дивимося склад. Для пасти вищого сорту вимоги передбачають наявність у складі тільки томатів із зазначенням, що це саме свіжі томати. Ніяких інших речовин бути там не повинно. Для пасти першого сорту допускається вміст солі, крохмалю, і дозволеного кількості консерванту. На етикетці крім складу, і всього іншого потрібно шукати написи «Створено згідно з ДСТУ» або «Створено згідно з ТУУ». Це означає, що продукт сертифікований, виготовлений згідно з чинного законодавства. Остаточно переконається в якості придбаного вами товару дозволять 2 тесту, які виведуть на чисту воду будь-якого виробника:

Тест 1

Відкрийте банку з томатом. Оцініть запах. Відчули аромат свіжих помідорів - ви стали жертвою обману. Томатна паста ніколи не буде так пахнути. Це ароматизатори. Це може і не означати, що продукт зовсім не придатний до вживання. Відсутність такого в складі, який ми ретельно перевірили в магазині, наштовхує на не хороші думки. У будь-якому випадку довіряти такому виробникові не варто.

Тест 2

Виберіть каструлю звичайної води. Якщо є прозора - буде краще. Візьміть томатної пасти стільки, скільки не достатньо для обсягу каструлі. Це може бути ложка. Помістіть пасту у воду. Якщо вода ту ж годину приймає окрас пасти, ледь ложка поринула воду, не розмішували - продукт насичений барвниками. Вони добре взаємодіють з водою і забарвлюють її. Єдина ложка справжньою томатної пасти не в змозі забарвити каструлю води однією ложкою, і не перемішуючи.

Будьте здорові!

Автор: Максим Логвиненко