2015-06-18

Як ми робимо рафіновану соняшникову олію

6094
4

Соняшникова олія є популярним продуктом. Всі бачили хоч одну рекламу, присвячену його рафінованому виду, та більшість віддає перевагу саме йому. Напис на пляшці «рафінована» відразу привертає увагу, і Ви наче не помічаючи, кладете його у візок. Прочитавши етикетку далі, знаходимо багато незрозумілих слів. Все миттєво ускладнюється. Виморожена? Дезодорована ??

Єдиний інгредієнт соняшникової олії - насіння соняшнику. Він вимогливий до ґрунту, і витягує з нього всі поживні речовини. Українські чорноземи роблять його ще кориснішим. Унікальна здатність, притаманна даній рослині - повертатися до джерела світла в будь-якому напрямку. Вона стає схожим на саме сонце, обдароване теплими променями, енергії світла і життя. Соняшник з дозрілого насіння збирають комбайнами, вимолочують і відправляють на переробку. Надмірно вологі зерна погано зберігаються, важкі, тому з них видаляють зайву вологу. Висушені насіння додатково очищають від сміття і битих зерен. Облущують шкірку і подрібнюють. Подрібнене насіння називають м’яткою (або мезгою).

  З м’ятки, рослинне масло можна отримати двома шляхами: віджиманням або екстрагуванням. Менш ефективний і найбільш екологічно чистий - віджимання. Обсяг продукту, отриманого шляхом екстрагування, більше.

Віджим, у свою чергу, буває холодним (до 55 градусів) і гарячим (від 110 градусів). При гарячому віджиманні м’ятку рівномірно перемішують, зволожують і відправляють в шнековий прес. Якість віджиму залежить від багатьох факторів: щільності м’ятки, в'язкості масла, тривалості віджимання. Отримане масло володіє характерним смаком і запахом смаженого насіння. Холодне пресування дозволяє зберегти більше корисних речовин: мінералів, антиоксидантів, вітамінів, лецитину. Мінус такого виду очищення - ймовірність потрапляння агрохімії, продуктів екологічного впливу.

Макуха, що залишається після віджимання, може бути піддана екстрагуванню або використовується у тваринництві.

Соняшникову олію, отриману методом віджимання, називають «пресовою», оскільки після віджимання її тільки відстоюють і фільтрують механічними методами. Вона володіє хорошими смаковими якостями.

Далі починається тривалий процес рафінування, який проходить у кілька етапів. Слово, яке ви рідко зустрічаєте на упаковці - Гідратація. Назва першої стадії говорить сама за себе, вказуючи на причетність до процесу води. Мета, даної стадії обробки полягає у видаленні небажаних фосфатидів. При контакті з гарячою (до 70 градусів) водою утворюється специфічний осад з білкових і слизистих речовин, які можуть привести до швидкого псування товару. Осад відокремлюють, а отримане масло піддають так званої нейтралізації.

Трохи нагріте і змішане з лугом масло рівномірно перемішують. У цей момент виводять вільні жирні кислоти, які знижують термін зберігання продукту і слугують причиною утворення диму при смаженні. Їх часто використовують у миловарінні. Така обробка дозволяє відокремити важкі метали, пестициди та наслідки екологічного впливу.

Залишкову очистку проводять на етапі рафінації. У масло додають абсорбуючу речовину та пропускають через фільтр. Абсорбент з небажаними компонентами залишається на фільтрі, а масло проходить далі. Робиться це з метою прибрати залишки вільних жирних кислот, білків і металів. Очищений продукт стає прозорим і набуває світлий «солом'яний» колір. Тепер його можна назвати рафінованим не дезодорованим.

Виморожування. Масло подають у спеціальні ємності, де його швидко охолоджують. У процесі відбувається зв'язування і видалення воскоподібних речовин, що перешкоджають тривалому зберіганню, та утворюють муть і осад.

Тепер можна проводити так звану «дезодорацію». Масло позбавляється від вираженого смаку і запаху. Звідси по системі трубопроводів воно направляється на розлив.

Таким чином, ароматне золото проходить весь шлях від дозрівання квітки до моменту розливу не менш ніж за півроку. Кожен день ми докладаємо масу зусиль. Створюючи якісний і натуральний продукт, гідний вашої уваги.

Будьте здорові!

Автор: Максим Логвиненко