2015-06-29

Соус - приборкувач смаку гурманів

5316
3

Будь-яку їжу ми їмо з різними приправами. Вже безліч років надає новий смак нашим стравам розмаїття соусів. Перші згадки про один з найстаріших соусів були в куховарській книзі знаменитого римського гурмана, Апіція (датується 1 століттям до н.е.). У ній згадувався і широко використовувався соус «Гарум». Римляни навіть використовували його у вигляді ліків. Згідно цій книзі соус користувався популярністю у всіх верств населення стародавнього Риму. З тих самих пір його популярність в світі не згасає.

Пізніше з'явилися й інші сорти соусу. Величезну популярність набули: кетчуп, тартар, рибний соус, майонез, часниковий, бешамель, сацебелі, катик, соєвий соус та інші.

З соусом їдять все: пасту, шашлик, смажену картоплю, сосиски... Він додасть гостроти, прянощі і навіть надасть стравам більш насичений смак. Дуже доречно: це збуджує смакові рецептори, що сприяє кращому апетиту і перетравленню їжі.

Кулінарія - справа тонка і вишукана. Задовольнити смаки гурманів часто не просте завдання. Кожну страву потрібно вміти подати, підкреслити її смакові якості, створити якусь родзинку. Саме такою особливістю може стати добре приготований соус. Однакові страви будуть сприйматися по-різному, під різними соусами. Зміниться їх запах, зовнішній вигляд, смак. Правильно підібраний соус здатен доповнити та урізноманітнити смак, зробити його неповторним.

olivieЗгідно основі і головним компонентам, соуси можна розділити на кілька основних видів. Необхідно робити це, за основними інгредієнтами. Самим знайомим і, безперечно, найпоширенішим, по праву, буде майонез.

Думаю, що серед читачів не знайдеться тих, хто про нього не чув. Наприклад, в африканських країнах майонез давно вважається продуктом рідкісним, делікатесом. Місцеві, туземці, аборигени з посмішкою на обличчі поїдають цю приправу зовсім без нічого. Але ми ж з вами, давно знаємо смак чудових салатів, заправлених майонезом. Чого тільки варто, олів'є і оселедець під шубою.

Похідний соус від майонезу - тартар. Тут тобі і рослинне масло, і яєчний жовток і цибуля, петрушка, естрагон, мариновані огірки, часник. Смачний і корисний коктейль. Але подавати такий соус можна далеко не з усіма стравами.

шашлык под соусом

Незліченна кількість смаків, масовість і універсальність застосування, роблять його найпопулярнішим. Основним інгредієнтом тут є, звичайно ж, томати. А ось різноманітний смак досягається різними спеціями і прянощами, по-різному подрібненими або обробленими перед додаванням до томатів. Наприклад, соус "Український" ТМ «Кухар Рішельє» володіє прекрасним "національним" смаком завдяки вдалому додаванню часнику, подрібненого рівними шматочками невеликого розміру. Шашлику без нього не буває. Ви розумієте, як багато залежить від шашликового соусу.

Кожен соус це предмет мистецтва. Грамотно об'єднати всі інгредієнти, збалансувати смак - завдання не з легких. Але задоволені обличчя гурманів того варті.

Будьте здорові!

Автор: Максим Логвиненко